Günümüzde her sektörde rekabet son derece arttı. Bu durum ürünün, hizmetin kalitesinin yanı sıra görünür olmanın da önemini artırdı. Bu nedenle markasını öne çıkarmak isteyen firmalar için kurumsal bir kimlik oluşturmak artık zorunluluk haline geldi. Bir kuruluşu imaj olarak rakiplerinden ayırmanın ve görünür hale getirmenin en önemli yollarından biri olan kurumsal kimlik, markalaşmanın da en önemli aşamalarından bir tanesi.

Kurumsal kimlik nedir?

Kurumsal kimlik olarak belirttiğimiz kavram bir firmanın, kurumun veya başka bir oluşumun amacını, duruşunu, imajını temsil eden geniş bir kavramdır. Kurumsal kimlik o yapının dış dünyadan görünen yüzüdür. Kuruluşun amaçlarına ve fikrine uygun kurumsal bir kimlik her anlamda avantaj sağlamaktadır. Kurumsal kimlik sizi rakiplerinizden ayıran, farklı ve prestijli gösteren bir kavramdır. İyi tasarlanmış bir kurumsal kimliğe sahip olmak kuruluşun saygınlığını ve tanınırlığını artırır. Etkili ve akılda kalıcı, göze hoş gelen bir kurumsal kimliğe sahip olduğunuzda, ardından bu kimlik de insanlar tarafından kabullenildiğinde, insanların firmanıza güveni artacaktır.

İPUCU: Slogan oluşturma konusunda birçok farklı görüş alın. Çünkü kullanacağınız slogan da sizin imzanız yerini alacak.

Kurumsal kimlik oluştururken neden çok dikkatli olmalıyım?

Önceki kısımda anlattığımız gibi kurumsal kimlik bir bakıma kuruluşunuzun, şirketinizin görünen yüzü olacak. Ürünleriniz veya hizmetlerinizden önce ulaşılan ve bir bakıma insanların hakkınızda ilk değerlendirmesini yapabileceği bir alan sunuyor size kurumsal kimlik. O nedenle ne kadar başarılı bir kurumsal kimliğe sahip olursanız bunun geri dönüşleri sizin için o kadar iyi olacaktır. Bunun tam tersi durum da geçerli. Eğer başarısız hatta insanların gözünde kalitesiz bir kurumsal kimliğiniz varsa, bu da ürünleriniz hakkında kötü yargılara sebep olacaktır. Ürünleriniz, hizmetleriniz ne kadar kaliteli olursa olsun kötü bir kurumsal kimlik nedeniyle müşteri kaybetmiş olursunuz. İşte bu nedenle kurumsal kimlik büyük bir öneme sahip.

Bu konuda profesyonellerle çalışmanız gerekiyor. Tabi iş bu noktada yine son bulmuyor. Çünkü kurumsal kimliğiniz için profesyonel birileriyle anlaşabilirsiniz ancak yine de kuruluşunuz için dikkat çekmek istediğiniz noktaları, öne çıkan özellikleri iyi belirleyerek bunu kurumsal kimlikte yansıtmak için beraber kafa yormalı ve çalışmalısınız. Bu noktada kuruluşunuzun en çok vermek istediği mesaj kimliğinizde en belirgin şekilde konumlandırılmalı ve güzel işlenmelidir. Unutmayın, kurumsal kimlik şirketinizin imzası niteliğindedir.

İPUCU: Şirketinizin en güçlü olduğu yönleri kurumsal kimlikte iyi vurgulanmalıdır.

Kurumsal kimlik neleri kapsar?

Kurumsal kimlik çok ayrıntılı bir kavram ve dolayısıyla içerisinde birçok öğe barındırıyor. Örnek olarak bir şirketi ele alalım. Şirketin ürüttüğü ürünler, ürünlere ait ambalajlar, poşetler, şirketin faaliyet gösterdikleri alanlardaki tabelalar, reklam araçları, şirkette kullanılan araç gereçler (kalem, not kağıdı, araç kokusu, zarf, dosya, kartvizit, rapor, katalog, broşür, reklam, takvim, bayrak), araç ve bina giydirme gibi uygulamalarda kurumsal kimlik kullanılmalı. Öte yandan şirketin web sitesi, sosyal medya hesapları da bu kurumsal kimlikle uyumlu şekilde dizayn edilmeli. Fuarlar ve sergi alanları da kurumsal kimliğin yayılması için çok önemli. Çarpıcı bir kurumsal kimliğe sahipseniz orada fark yaratmış oluyorsunuz.

İPUCU: Üzerinde kurumsal kimliğinizin bulunduğu promosyon ürünleri dağıtmayı düşünebilirsiniz. Örnek olarak takvim, not defteri, kalem gibi ürünleri seçebilirsiniz.

Kurumsal kimlik nasıl belirlenir?

Kurumsal kimlik belirlenirken birçok nokta gözden geçirilmeli. Hedef kitle iyi belirlendikten sonra dikkat çekici bir kimlik oluşturulmalı. Kurumsal kimlik oluşturulurken dikkat edilmesi gereken önemli başlıklar şöyle sıralanıyor:

*Kuruluşun, şirketin misyonu: Şirketin misyonuna uygun, rakipler arasında öne çıkaracak bir kurumsal kimlik oluşturulmalı. Kuruluş amacını net ifade eden bir kimlik, bu mesajın insanlara iletilmesinde yardımcı olacaktır.

*Değerler: Şirket hangi değerler üzerine kuruldu, insanlar bunu bilmek ister.

*Sizi ne özel kılıyor sorusunun cevabını verin: Rakibiniz çok, peki sizi onlardan farklı kılan ne? İnsanlar bunun cevabını bilmek ister, bunun cevabı kurumsal kimliğinizde yer bulsun.

*Güçlü yönler: Güçlü olduğunuz, ön plana çıktığınız konuları daha görünür hale getirin. Örneğin, bir e-ticaret şirketinden bahsedelim. Güvenilirlik ve yüksek kaliteye önem verdiğinizi göstermek, hızlı olduğunuzu belirtmek sizi öne çıkaracaktır.

İPUCU: Kurumsal kimlik oluştururken yeni fikirlere açık olun. Farklı bakış açıları önemli bir zenginlik katabilir.

Kurumsal kimlik oluşturma süreci nasıl ilerler?

Kurumsal kimlik oluşturma çok aşamalı ve zahmetli bir süreçtir. Harekete geçmeden önce bunun bir fikir aşaması vardır. Sırasıyla ve programlı ilerlemek, zaman zaman aşamaları tekrar gözden geçirmek ve farklı görüşleri almak size yardımcı olacaktır.

*Marka oluşturmak: Temel olarak, kurumsal kimlik oluşturulurken ilk yapılması gereken bir marka adı belirlemektir. Marka oluştururken akılda kalıcı ve kolay telaffuz edilebilen bir marka adı seçmek gerekir. Marka adını belirlerken, oluşturulacak kurumsal kimliğe uygunluğu da göz önüne alınmalıdır.

*Logo tasarımı: Logo tasarımı oldukça hayati bir öneme sahip. Bazı markaları adını görmeye veya duymaya gerek kalmadan logosundan hemen tanıyabiliriz. Örneğin Apple ve Nike. Bunun gibi örnekler çok ancak bu iki logonun hangi markaya ait olduğunu bilmeyen yok. Şirketler öyle bir logo kullanıyorlar ki, hiçbir yerde adları geçmese dahi logoları onları tanıtmak için yeterince güçlü. Siz de markanız için böyle bir logo seçmelisiniz. Logonun sahip olduğu renk ve yazı fontu önemli. Özellikle renk konusunda faaliyet gösterilecek sektöre uygun bir renk seçilmesi hayati öneme sahip. Logonuz her yerde sizi tanıtacak. Bu nedenle kolay akılda kalıcı, farklı ve etkili olmalıdır. Buna uygun, çok fazla karmaşık olmayan ve hatta insanların bir kalem sayesinde rahatça çizebileceği logolar tanınmanıza daha faydalı olabilir.

*Kurumsal slogan: Kurumsal kimlik belirleme için geçilen süreçlerden daha önce bahsettik. Bu süreçlere uygun bir kurumsal sloganınız da olmalı. Bu slogan, değerlerinizi, amaçlarınızı, hedeflerinizi ve sizi farklı kılan şeyleri en yalın halde anlatmalı, bir yandan da hedef kitlenizin dikkatini çekmelidir.

İPUCU: Yazımızda bahsettiğimiz tüm bu aşamalara uygun bir kurumsal kimlik oluşturduğunuzda, kimliğinizi yani imzanızı daha fazla insana kısa sürede ulaştırmayı hedefleyin. Bu konuda reklam filmleri, tanıtım organizasyonları, promosyon ürün gönderimi gibi yöntemlere başvurabilirsiniz.